Koneen purkua ja huoltoa


Koneella sukka kudotaan tasona. Jälkeenpäin ommeltavaksi jää kärkisauma ja sivusauma
 Brother kh-588 alkuperäislaatikossaan. Kaveri osti sen nettikirppikseltä ja purin ja kasasin ja huolsin ja koekäytin sen ennen koneen hakua

Ensimmäisenä irrotin koneesta kelkan ja puhdistin sen paineilmalla ja öljysin aseöljyllä. Aseöljy on erittäin hienojakoinen öljy ja se sopii parhaiten kutomakoneisiin. Laitoin kelkan vielä yöksi muovipussiin että öljy imeytyy kunnolla.
Öljyä ruiskutetaan kaikkiin kelkan alapuolella oleviin liikkuviin osiin.
Huopatanko sijaitsee koneen neulojen päällä, se painaa neuloja oikeaan asentoon ja vaikuttaa siihen että koneen työjäljestä tulee tasaista. Mikäli huopatanko on kulunut, alkaa tulla reikäistä jälkeä.
Huopatangon (myös huopasalko, huopasalpa) saa koneen sisältä pois useimmissa malleissa kun työntää tankoa toisesta päästä jollain tylpällä esineella niin se tulee toisesta päästä ulos. Huopatankoja saa tilattua kokonaisina tankoina tai irtohuopana. Omaan koneeseeni olen tilannut tarvikkeita

https://shop.kl24.ee

Kuvassa näkyy punaisella ympyröity kohta mistä huopatanko menee sisälle ja ulos. Painamiseen voi käyttää esim pihtejä jotka mahtuu reiästä sisään, niillä voi sitten vetää tangon toisesta päästä ulos. Kuvassa näkyy pahoin kulunut huopa. Se kestää jopa vuosia, mutta pitkään säilytetyssä koneessa se on lätsähtänyt ja kulunut. Mikäli kone on ollut toimiva ja se on pakattu laatikkoon 30 vuotta sitten, se ei takaa että se olisi toimiva nyt ennen kuin se huolletaan kuntoon. Huoltamattomista käytetyistä koneista ei kannata maksa liikaa, koska neuloihin ja muihin uusittaviin osiin saa helposti menemään rahaa. Eri asia on sitten huolletut ja kunnostetut koneet.





Kun huopatanko on poistettu, neulat voidaan irrottaa vetämällä neulat yksitellen E-asentoon ja sitten neulan takaosasta nostetaan neula pois urastaan. Videolla näkyy miten se tapahtuu. Näyttää hankalalta kun toisella kädellä kuvasin mutta ei se ole vaikeaa.



Hammaslanka on hyvä apu neulan kantojen puhdistukseen. Laitoin kaikki neulat vanhaan kattilaan jonne suihkutin spray liuotinainetta, pyyhin sitten talouspaperilla neulat. Koneen huoltopiste kannattaa laittaa paikkaan, jossa on hyvä ilmanvaihto ja käsineet ja hengityssuoja ihan liuotinaineen takia päälle. Levitin terassille vanhan pussilakanan ettei osat tipu lautojen väliin
Ehyet neulat

Kun kaikki neulat on tarkistettu ja neula-alusta ja neulat puhdistettu, neulat laitetaan paikalleen ja huopatanko työnnetään koneen sisään metallipuoli ylöspäin. kun tankoa työntää koneeseen, voi toisella kädellä auttaa painamalla neuloja alaspäin. Uusi huopatanko on sen verran pullea että se voi tuntua tiukalta laittaa takaisin.










Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Konttineule

Sukkien kokotaulukko

Brother kx-395