Rukilla(rukeilla) kehräystä

 Meillä oli koulussa kesäkurssina viime kuussa kehräyskurssi. Olin jo aiemmin hankkinut rukin, mutta opettelu jäi vähän kesken ajanpuutteen takia. Kurssi oli oikein hyvä ja aloin saada aikaiseksi itselleni kelpaavaa lankaa


Värttinällä kehrääminen on minusta aivan liian hidasta ja värttinä onkin jäänyt kaappiin.

Rukkimäärä on myös lisääntynyt niinkuin mun hommissa tapana on että ne vähän karkaa käsistä.

 


Rukeillani on nimet, mutta muuten en pidä niitä elävinä olentoina eivätkä ne ole hyvällä päällä eikä pahalla päällä. Niillä ei ole sielua vaan ne toimivat ihan fysiikan lakien mukaan ja täysin mekaanisesti. Tokihan jokainen voi omasta rukistaan ajatella mitä vaan ja kauniiltahan se kuulostaa, että niillä olisi ajatuksia, mutta olen niitä purkanut ja kasannut ja tutkinut toimintaa niin kyllä ne ihan elottomia ovat ja jos ei rukilla onnistu niin silloin siinä on joku vika tai ei itse osaa. 

Rukilla kehräämisessä ei ole mitään mystistä eikä ihmeellistä ja kautta aikojen ihmiset on lankaa villasta kehränneet. Useammassakin paikassa on joutilaat saaneet kehrätä, että lankaa on talveksi saatu.

 Rukki täytyy olla hyvin puhdistettu ja rasvattu. Rukin rasvaukseen sopii valkovaseliini. Varsinkin rullien sisukset on puhdistettava hyvin ja katsottava että lyhty on suorassa, samoin kun pyörän akseli. Lyhdyn hampaat taytyy olla suorat. 
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Konttineule

Sukkien kokotaulukko

Brother kx-395